>
Σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του εξέπεμψε σήμερα μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξελίσσεται σε κρίση συστημική, η οποία απειλεί το χρηματοοικονομικό σύστημα ολόκληρης της ευρωζώνης.
Ο Τρισέ στη συνέχεια χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «παράδειγμα χώρας που επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά».
«Η κρίση έχει προσλάβει συστημική διάσταση. Η κρίση χρέους των κυβερνήσεων έχει περάσει από τις μικρές οικονομίες σε κάποιες μεγαλύτερες. Η κρίση είναι συστημική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο εξεύρεσης λύσης πρόσθεσε ότι «η κατάσταση έχει γίνει απαιτητική τις τελευταίες εβδομάδες».
Την περασμένη Κυριακή οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί αντιστοίχως δεσμεύτηκαν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και για την ανακεφαλαιοποίηση και θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου έως τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε η ευρωζώνη να προσέλθει στη σύνοδο κορυφής του G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Κάννες, με ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Σταθμός-κλειδί για την εκπόνηση του γαλλογερμανικού σχεδίου θεωρείται η μεσολαβούσα σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.
Η σύνοδος αυτή αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου αλλά τη Δευτέρα αναβλήθηκε για τις 23 του μηνός.
Οι αιτίες της αναβολής, επισήμως, είναι η ανάγκη περισσότερου χρόνου για να προετοιμάσουν οι Ευρωπαίοι το τελικό σχέδιο δράσης.
Ανεπισήμως, είναι οι διαφωνίες μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το σκέλος του σχεδίου που αφορά το δίχτυ προστασίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτού που κινδυνεύει, όπως προειδοποίησε την Τρίτη ο Τρισέ.